Koeiepower!

Eén van de meest fascinerende mogelijkheden van een vrouwelijk lichaam (hè, wat klinkt dàt!), naast de zwangerschap en bevalling, vind ik de mogelijkheid om borstvoeding te geven. Eigenlijk ben ik bij iedere zoon zelfs steeds meer verbaasd erover, soms haast lyrisch.

Hoe specifiek borstvoeding is, dat de samenstelling van de melk per dagdeel anders is, omdat je kind ’s morgens nu eenmaal een andere behoefte heeft als wanneer hij een nacht mag gaan doorslapen op heerlijk volle melk. Het verandert van samenstelling als je kind groeit. Heeft hij meer nodig, dan komt hij vaker (de lastige regeldagen, maar eigenlijk zo mooi), en de melkproductie wordt vanzelf aangepast. Wauw! Sorry, ik klink echt lyrisch, of niet?

Je hebt het altijd bij, je hoeft geen dure poeder te kopen, niet te wachten totdat het afgekoeld is.En niet te vergeten: je hebt een goed excuus om op de Ipad te mogen, je zit toch!

En dan nog de medische weetjes: minder kans op allergieën, astma (hm), dikke kinderen, etc. En het vermindert bij jezelf de kans op borstkanker, je verbruikt meer energie (in deze tijd kom ik nog niet aan…kan nog ff genieten van een iets dunner lijfie)… Ik vind het handig!

En nu weet ik dat er genoeg moeders zijn die het juist onpraktisch vinden, altijd beschikbaar zijn, kolven en er simpelweg geen speciaal gevoel (integendeel). Prima! Je geeft borstvoeding als je er zelf prettig bij voelt, anders lukt het sowieso volgens mij minder makkelijk. En zeker als het slecht op gang komt, je er gestresst van wordt omdat je het wel wilt en het niet lukt en je een krijsend kind overhoudt, dan zou ik ook stoppen, want dat heeft veel minder positieve gevolgen. Dus ik laat iedereen graag zelf beslissen wat ze doet, doe wat goed voelt, zou ik zeggen.

Image

Wat voor mij een nadeel is, is het kolven als ik weer ga werken. Ik begin over 3 weken met werken, maar had vanmiddag een vergadering. Dus ik moest vantevoren voor voeding zorgen… Makkelijker gezegd dan gedaan! Ik heb vroeger veel gekolfd, dus het zou makkelijk moeten gaan. Maar ja, er moest een nieuw kolfapparaat komen (had er eentje, maar die is al een acht jaar oud en vonden we onhygiënisch worden na zo lang gebruik)… En die komt natuurlijk pas 1 dag voordat ik ‘m nodig heb. Goed, Bjarne sliep gisteren lang en had daarvoor 2 regeldagen gehad, dus ik verwachtte dat het wel goed op gang zou komen. Uh-uh… Integendeel. Na een half uurtje had ik 10ml… ’s Avonds nog een keer geprobeerd, en heb er nog 2 ml bij gekregen :-). Hm. Aargh! En ik vind kolven al zo vervelend!

Moet denken aan een conversatie met de jongens, toen ik ging kolven:

Ruben:”ik heb gepardenpower!”

Joppe: “ik heb tijgerpower!”

Tymen: “ik heb pinguinpower! En wat voor power heb jij, mama?”

Eh, koeiepower?

Goed, nu ben ik dan toch maar vanmorgen naar de winkel gerend en een pak biologische (!) poedermelk gehaald. Hèhè, mama kan naar het werk! En ik moet iets bekennen: een collega pakte tijdens de vergadering een Ipad en wat merk ik? Ik ben het hondje van Pavlov, ik krijg een toeschietreflex! Lang leve sjaaltjes….

En wat doet Bjarne? Die valt in slaap als ik weg ga, en wordt langzaam wakker als ik terugkom… Hij heeft dus netjes op Moeder Natuur gewacht.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s