Help! Een kinderfeestje!

“Hoe doen jullie dat toch, zulke feestjes, waarbij alles er perfect uitziet en alles perfect verloopt?” Pats! Ik laat die ballon graag knallen, want bij ons lopen feestjes nooit perfect (nou ja, eerlijk is eerlijk, de laatste kwam daar wel dichtbij). Foto’s laten maar een deel zien! Maar de afgelopen jaren hebben we wel veel ervaring opgedaan met 4 feestjes per jaar en weten we hoe we ze rustig kunnen overleven, en er ook zelf plezier aan kunnen hebben. Of er nu 6 of 22 kinderen komen, een groot of klein huis… Ik geef je graag tips!

 

1. Jouw instelling

Help! Veel kinderen, slecht weer, klein huis, de helft vergeten! Paniek!

Neem een hap adem en kijk naar het groter geheel. Een feestje duurt een paar uur, en behalve taart of cake hoef je in principe niets te doen. Kinderen vermaken zich echt wel. Niets is irritanter voor je zoontje als jij daar gestresst rond loopt te rennen, en al dagenlang gestresst bent. Het gaat om hem, hij vindt het leuk dat er kinderen komen, dat hij zijn speelgoed kan laten zien en dat het gezellig is. En dat het er feestelijk uitziet, maar dat hoeft niet veel te vragen. Stel je daarom in op een paar uur drukte, een puinhoop achteraf, dat hoort erbij. Maar hoeft geen paniek te veroorzaken. En bedenk dat het altijd anders gaat, dan je van tevoren gepland had. Maar wat maakt dat uit?? Soms heb je veel tijd aan een spel besteedt en doen ze het 5 minuten en verliezen hun interesse. Dat is jammer, maar pech! Zo gaat dat bij kinderfeestjes! Stel je daar van tevoren op in.

Ruben - games Lego Movie

2. Plannen van dag en dagdeel

Bekijk of er bepaalde dagen zijn waarop je hulp kunt krijgen. Mijn man is bijvoorbeeld doordeweeks laat thuis, behalve op vrijdag. Dan worden bij ons de feestjes gepland. Bedenk of er klasgenootjes rond die tijd jarig zijn, overleg eventueel. Misschien kun je het zelfs samen doen!

Plan niet te kort en niet te lang. Wil je taart eten en spelletjes doen? Dan heb je ca. 2 uur nodig. Met gewoon eten erbij nog een half uur langer. Wij plannen het liefst 2,5-3 uur in. Als je het binnen moet houden, doe het niet langer!!

Ruben - cake Lego Movie

3. Bedenk een thema

Veel mensen vinden het veel werk, een thema. Wij kunnen eigenlijk niet zonder, het biedt ons houvast voor spelletjes en decoraties! Voordat je het aan je dochter vraagt, bedenk zelf al wat thema’s! Waar spelen ze mee, waar kijken ze naar op tv? Of heb je laatst ergens een leuk knutselidee gezien? Bij onze jongens zijn diverse thema’s gepasseerd: Playmobil Topagenten, ridders, lego ninjago, the lego movie, star wars, dieren, minions… Tymen had bijvoorbeeld laatst “mijn 6 lievelingsdieren” voor zijn 6e verjaardag. Joppe is helemaal geen groot minionfan, maar vond ze gewoon erg grappig voor een feestje.

Decoratie hoeft niet moeilijk te zijn daarbij. Een kleurschema is vaak wel handig. Bij Lego bijvoorbeeld alleen rood, geel en blauw gebruiken met ballonnen en slingers. Bij dieren bijvoorbeeld groen en oranje. Je kunt soms wat leuke plaatjes uitprinten en ophangen, dan is het thema al snel duidelijk. Of Minion-ogen op ballonnen plakken. Plastic diertjes neerzetten… Je hoeft niet veel te kopen, zorg dat je inkt in de printer hebt, dan kun je altijd nog aamvullen als je tijd over houdt.

Ruben - decoration Lego Movie

4. Deel het feestje in in tijdsblokken

Wat wil je doen? Bij ons ziet het er meestal zo uit:

 • Binnenkomst, rustig rondkijken: 10 minuten
 • Taart eten, kadootjes geven: 20 minuten
 • Spelletjes en vrij spelen: 1-1,5 uur
 • Eten en afronden: 30 minuten

Loopt een blok niet lekker? Probeer je aan de tijden te houden. En ga rustig verder met het volgende blok. Niet alles hoeft afgerond te zijn! Verliezen ze hun interesse in spelletjes? Laat ze gewoon vrij spelen tot het tijd is voor het volgend blok!

Joppe - spelletjes binnen

5. Gouden tip: zorg voor speelhoeken!

Bedenk van tevoren waar de kinderen mogen komen en waar niet. Sluit die kamers desnoods gewoon af. Reken maar dat sommige kinderen door het huis rennen op zoek naar de meest interessante vondsten!

Zet op de plekken waar het feestje wordt gehouden speelhoeken neer. Waardevolle spullen even in een andere kamer verstoppen, verschuif de banken desnoods en zet een paar tafels neer met speelgoed. Als het lukt in het thema, maar hoeft uiteraard niet! Wij hadden hoekjes met Angry Birds katapults, playmobil kastelen, lego, dieren, loombandjes…perfect voor de binnen komst om te ontdooien, loze momenten op te vullen of om even weer rust in de tent te brengen en de kinderen geconcentreerd op bepaalde plekken te laten, zodat niet alle kasten overhoop liggen…

Rocket and astronaut party

6. Welke spelletjes?

Meestal snuffel ik 2 weken van tevoren op Pinterest rond voor inspiratie en maak daaruit onze eigen spelletjes. Over het algemeen geldt: bij een grote groep kun je beter balspelletjes doen, tikkertje, etc. Of deel ze in groepen. Maar zorg ervoor dat niemand lang op de ander moet wachten, want dan vervelen ze zich ongetwijfeld en willen ze andere dingen doen!

Ideeen voor grote groepen:

 • Brandbal
 • een speurtocht
 • annemaria koekkoek (laat ze desnoods iets anders roepen in het thema)
 • Tikkertje waarbij ze op de grond moeten liggen totdat ze bevrijdt worden
 • Vraag welk spel je zoon leuk vindt bij gymen

Ideeën voor kleinere groepen:

 • Snoephappen (uit een waterbak)
 • Sjoelen (evt themafiguurtjes er op plakken)
 • Blikgooien (evt themafiguren er op plakken + slierten crepepapier aan de bal plakken)
 • Bowlen met half gevulde waterflessen en een gewone bal
 • Met de Nerf bekertjes omschieten met verschillende punten
 • Mime: elk kind doet zijn lievelingsdier na, de anderen mogen raden welk dier het is (eerst zonder geluid)
 • Bij oudere kinderen: een woord raden, krijgt 1 kind een woord dat ze moet omschrijven, maar daarbij 2 verboden woorden niet mag gebruiken

Even rustigere spelletjes tussendoor (ook binnen mogelijk!):

 • Loomarmbandjes knutselen (zorg voor genoeg knijpers), evt met een figuurtje. Zie bijv ons Lego-loombandje
 • Lavalamp maken: verzamel kleine waterflesjes, vul ze voor 2/3 met olie (wij namen de goedkoopste…). Vul een karaf met water, doe er met de kinderen kleurstof in, bijv blauw en giet dat in de flesjes (steeds weer doppen er op!). Doe overal een bruistablet in, en tadaaaaa…. Zout lukt overigens ook, kunnen ze ook thuis doen. Laat ze daarna evt nog de lamp versieren, zoals bijv minionoogjes erop plakken…
 • Verrekijkers maken voor de speurtocht met bijv wc rollen of een grote waterfles
 • Lego autootjes bouwen (tip: via marktplaats goedkoop motortjes opkopen, zodat ze een wedstrijdje kunnen doen! Jaarlijks succes bij ons…)

En plan absoluut tijd in om vrij te spelen!!! Laat ze gewoon ook spelen als je merkt dat ze geen zin meer hebben in je spelletjes.

Eventueel kun je ze een kaart geven waarop je punten kunt aangeven. Degene die gewonnen heeft, kan als eerste uit een schatkistje iets uitzoeken (bijv snoep, stuiterballen, kleurpotlood, gekleurde steentjes etc)

Joppe - Angry Birds Star Wars games

 

7. Speurtocht

Een paar ideetjes voor een speurtocht:

 • Teken een schatkaart met typische plekjes uit de omgeving en geef aan waar opdrachten liggen
 • Hang ballonnen op met opdrachtjes
 • Maak foto’s van de volgende plek en laat ze die dan zoeken
 • Maak gebruik van stoepkrijt om de weg tussendoor te wijzen
 • Wat is het einddoel? Een schatkist? Een picknickplek? Of moeten ze nog een vlag veroveren en een gevaarlijke ridder voorbij zien te komen?

Neem in ieder geval een paar vrolijke pleisters mee, en mocht je in de buurt van brandnetels komen, neem fenistilgel mee! Ook wat snoep op zak is handig, mocht je speurtocht toch te lang uitvallen ..

Lego ninjago 2

8. Taart?

In het begin probeerde ik de mooiste taarten te maken. Is leuk, maar de meeste kinderen eten amper taart! Tegenwoordig zet ik een vrolijk gedekte tafel neer met versierde cakejes, cakelollies, wat smarties over de tafel verspreid en themafiguurtjes erbij en klaar! Of laat ze hun cakejes zelf versieren!!

traktatie tymen

9. Wat eten we?

Doe niet te moeilijk! Vaak lusten kinderen iets niet. Een paar tips:

 • Lego pizza (familiepizza met kleine salamirondjes in blokjes gesneden)
 • Patat (bak desnoods voor en houd het in de oven warm)
 • Knakworstjes
 • Bij een picknick in het bos met 6-jarigen deden we het heel simpel: verschillende rijstwafels, pretzels, popcorn, gesneden komkommer, meloen, paprika, tomaatjes, tortillachips. Makkelijk mee te nemen en de kinderen kunnen het zo pakken
 • Hotdogs
 • Gewone pizzas (als er meer in je oven passen)
 • Tortillas: laat ze het zelf vullen!
 • Pizzas zelf laten beleggen…

Tymen-2-jaar-114

Tot slot…

Zet van tevoren zoveel mogelijk al neer. Bakjes per spel, de tafel met cakejes… En natuurlijk de bedankzakjes (heb zelf een hekel aan bergen snoep, een stuiterbal is ook leuk of hun geknutselde lavalamp, een tijgermandarijn of minionbanaan….). Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk tussendoor nog moet pakken of plan daar anders tijd voor in (bijv vrije tijd terwijl jij pizzas in de oven schuift).

En gebruik voor een keer een papieren tafelkleed, papieren bekertjes, bordjes of pakjes drinken. Kun je zo weggooien!! Scheelt veel met opruimen…

Verder, adem in, adem uit en bedenk dat je je kind gewoon een paar gezellige uurtjes wilt geven!! En dat komt al snel goed!!

Joppe - decoration Angry Birds Star Wars

 

 

 

 

 

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s