Dick Bruna, een eerbetoon

“Dick Bruna is overleden”.

Ik realiseer me ineens dat veel verhalen van Dick Bruna verweven zijn met gebeurtenissen en herinneringen in ons gezin. Wat een talent had die man! Hoe vaak ik de figuurtjes niet bestudeerd heb, tijdens het voorlezen van verhaaltjes die ik inmiddels kon dromen… Maar heb je gezien hoe hij met zulke eenvoudige tekeningen zoveel kan laten zien? Beter dan de beste picto’s als je het mij vraagt. Zelfs in de filmpjes veranderen de koppies amper, maar wat een effect heeft de kleinste verandering.

Dick Bruna Nijntje

Vanavond vroeg ik Bjarne wat hij het leukste boekje vond van Dick Bruna. “Pim en Wim”, antwoordde hij. Ken je die? Onze nieuwste aanwinst over 2 pinquins die het ijslandschap willen verlaten. Iedere keer blijft het spannend. O ja, wat ook leuk is als je zo’n Nijntje boekje voor de 23ste keer enthousiast mag voorlezen, is om de tekst stiekem te veranderen. Bjarne vindt het geweldig!

Ik herinner me Ruben, destijds als groot Nijntje-fan. Nou ja, vooral Boris Beer fan. Voorlezen had hij weinig mee, maar de filmpjes, hij kon er niet genoeg van krijgen. Voor onszelf hadden we daarom alle afleveringen gekocht, een beetje afwisseling mag er zijn, toch?

img_20170217_224539_791

De allermooiste herinnering heb ik ook bij Boris Beer. Ken je het liedje van Boris? “In het grote grote bos, woont een bruine beer…” Wij kennen alle coupletten nog steeds! Het liedje dat we altijd zongen als Ruben en Joppe verneveld moesten worden. Vooral s nachts, als we geen filmpje aan konden zetten. Β 3x achter elkaar, dan zaten we aan de 10 minuten en was de vernevelaar weer leeg en konden ze gaan slapen. Ook als de jongens ziek waren of even afgeleid mochten worden als ze moesten slapen, begonnen we weer “in het grote, grote bos…”. Vanavond hebben we het met z’n allen uit volle borst aan tafel gezongen :-).

Bij het inpakken van de verhuisdozen ontdekte ik dat ik aan weinig kinderboeken hecht en er zonder moeite afstand van kan doen, behalve onze rij Nijntje boeken. Die blijft! Het is dan ook echt tijdloos, thema’s die actueel blijven en zo goed uitgelegd worden aan peuters. Pesten, verkeer, overlijden, verjaardag, geboorte… O ja! Kleine Pluis! Drie keer is het boekje vele dagen achter elkaar gelezen! Vanaf de geboorte van Joppe geteld :-).

De jongens hebben de dieren, de muziekinstrumenten en zoveel meer uit de boeken van Dick Bruna geleerd! Uit de volgekraste boekjes, maar zo waardevol. Ja, Nijntje en haar vriendjes zijn een deel van ons leven, en we zijn trots op het Hollandsche konijntje. Een prachtig erfgoed dat Dick Bruna achterlaat!

img_20170217_224511_053

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s