Lieve Wilders-stemmer

Lieve Wilders-stemmer,

Ik ken iemand die op Wilders wil stemmen, en dat bent u. Al weken hoop ik u tegen het lijf te lopen, maar helaas is het niet gelukt. Daarom hoop ik dat mijn brief u kan bereiken. Wie bezorgt mijn brief bij deze Wildersstemmer?

Waarom al die moeite? Eén Wildersstem is toch niet erg? En ja, ik besef dat Wildersstemmers eigenlijk niet om te praten zijn.

Maar toch wil ik u bereiken. Bereiken om te vragen even hierbij stil te staan. Want ik heb veel vragen aan de Wildersstemmer en wil zo graag een aantal gedachten ter overweging mee te geven. Mag ik u vragen om mijn brief in ieder geval te lezen en hopelijk niet direct naast u neer te leggen?

Want ja, één ding begrijp ik, u wilt dat bepaalde zaken anders gaan en laten weten dat u het niet eens ben met de huidige regering.

Maar waarom Wilders? Mag ik zeggen hoe ik hem zie? U mag het graag weerleggen! Maar ik zie een man die al zo’n 19 jaar in de Tweede Kamer zit. 19 jaar, nou, dan mag je wel wat bereikt hebben toch? Vast wel, maar wat. Ehm, ik heb hem horen roepen wat hij allemaal wilt, maar zodra gevraagd wordt, hoe hij dat wil gaan doen, dan wordt hij boos. Antwoorden geeft hij niet. Partijprogramma, daar moet toch iets in staan? Tja, als je partijprogramma uit één simpel blaadje bestaat, wordt dat lastig. Blijkbaar kwam hij toch niet verder dan roepen wat hij wil. Maar in die 19 jaar tijd, is het hem niet gelukt om onder woorden te brengen hoe hij zijn gedachtenkronkels kan omzetten in realiteit. We horen nergens hoe hij zijn plannen wilt realiseren, we kunnen het nergens lezen. De jarenlange vraag blijft: “hoe dan, Geert? Geef eens inhoudelijk antwoord!”

En dat terwijl hij zoveel tijd heeft. Betaalde werktijd overigens. Terwijl lijsttrekkers met volle programma’s door het land trekken, blijft hij weg. Tja op die drie bakjes kibbeling na, die hij even als campagne in Volendam kwam eten. Wat doet hij toch in al die tijd? Beseft hij niet hoeveel hij ons land kost? En wat levert het op? Ik zie een man die zich bij debatten afmeldt. Niet bij Nieuwsuur langs komt, zoals wel alle andere lijsttrekkers, want “dat vind ik niet leuk”. Het lijkt wel of ik onze jongste kinderen hoor. Niet leuk! Wat niet leuk, je moet ook eens wat doen waar je geen zin in hebt (verwend nest). Of ben je soms bang voor lastige (lees: inhoudelijke) vragen, Geertje?

Wat ik verder niet begrijp, is hoe een stem aan Wilders verantwoord kan worden aan uw kinderen of kleinkinderen? Is hij een voorbeeldfiguur?

Ruben is bang voor Wilders. Een man die mensen discrimineert, die snel op zijn teentjes is getrapt en doet wat hij wil. Zoals ik in mijn vorige blog ook schreef, vroeg hij zich spontaan tijdens het leren van geschiedenis af of Wildersstemmers geen geschiedenis heeft gehad. Voor de Tweede Wereldoorlog werden er bepaalde bevolkingsgroepen meer gediscrimineerd en buitengesloten. Ruben werd er plotseling bang van, want “Wilders discrimineert en beledigt ook andere rassen en landen, die pikken dat niet”. Wat zegt u tegen hem?

Gisteren kregen we een krantenknipsel onder ogen,heel toevallig van 6 januari 1940, de geboortedag van mijn vader. Gerben las het voor en ik dacht serieus dat hij een programmapunt van Wilders voor las… Weet u wel, van die kreten als “Nederland weer van ons”. Ik weet niet of Rubens angst ongegrond is. En u? Wat kunt u hem zeggen?

IMG-20170308-WA0000
Een bijschrift invoeren

Ik heb mijn jongens gevraagd wat zij belangrijk vinden waar ik op stem. Het antwoord was duidelijk: “natuur, want dat gaat langer mee. Zonder natuur geen leven”, aldus Ruben. Wat doet Wilders? Denkt hij ook zo fijn aan de generaties na ons? Nee, integendeel. Diverse investeringen in duurzaamheid wil hij teniet doen. Hoe wilt u dat verkopen aan de generaties na u?

Voor mij is de PVV onbetrouwbaar, zijn vreemde bokkensprongen na de laatste verkiezingen zeggen genoeg, waarbij hij beloftes net zo gemakkelijk overboord gooit als dat hij ze verdedigd heeft.

Zijn er niet voldoende alternatieven waarop u kunt stemmen? De SGP is ook uitgesproken tegen de islam, bijvoorbeeld. VVD en CDA hebben ook een streng immigratiebeleid. Ouderenzorg, genoeg partijen die wel uitgewerkte plannen hebben, zoals de SP. Christenunie heeft prachtige duurzame plannen, en richt zich juist op de kwetsbare mensen onder ons. En zo zijn er meerdere partijen die ook een andere koers willen varen, maar dan wel een doordachte, en geen wildersmansvaart.

Even terug naar dat voorbeeldfiguur. Ik ben van mening dat de leiders van ons volk een voorbeeldfunctie hebben. Wilders past nou niet zo in het plaatje van een voorbeeldfunctie. Sterker nog, dat staat er haaks op. Ik voed mijn kinderen op met respect voor anderen. Ik wil ze weghouden van mensen die angst en verdeeldheid zaaien. Ik wil iemand zien die toekomst en perspectief biedt. Ik vind dat we een taak hebben om woorden van leven door te geven (zoals Karim pasgeleden in de EGHW mooi verwoordde). Laten we elkaar bemoedigen, elkaar waarderen en ook zeggen dat de ander waardevol is.

Mag ik u vragen, geeft u met uw stem aan Wilders een stem, een woord van leven door? Aan Nederland? Uw kinderen, aan uw kleinkinderen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s