Tiengemeten: op zoek naar de zeehond en de bever!

Tiengemeten! Een van de plekken die al langere tijd op ons lijstje stond. Dit weekend is het gelukt, we hebben er een heerlijke dag gehad!

Tiengemeten is het enige, echte eiland van Zuid-West Nederland en is in 2006 ‘teruggegeven’ aan de natuur, nadat het een paar honderd jaar lang als landbouwgebied had gefungeerd. Aan één kant is een gat in de dijk gemaakt, waardoor een deel van het eiland regelmatig onder water staat. Het is de plek waar zeearenden en bevers zich thuis voelen. Ook kun je hier héél af en toe zelfs zeehonden spotten!

IMG_20170702_201027_548

En dat op geen 11 km bij ons huis vandaan! Tiengemeten is ieder uur te bereiken met de pont. We zagen veel mensen die de fiets mee namen, handig idee! Maar je kunt ze ook huren bij het Bezoekerscentrum. In dit Bezoekerscentrum informeert Natuurmonumenten je graag over het eiland, door middel van diverse beeldschermen.

DSC_0773

In het winkeltje kun je leuke producten kopen voor kinderen die graag de natuur ontdekken. Ik heb in ieder geval genoeg ideeën op gedaan voor de verjaardagen van Tymen en Joppe! Tymen wil bijvoorbeeld al héél lang een vleermuizenkast…

Op dit deel van het eiland ligt het Rien Poortvlietmuseum, met een kabouterzolder voor de kinderen en het Landbouwmuseum. Tussen de beide musea ligt het Kabouterpad.

Tiengemeten kabouterpad

Kabouters vertellen hier aan kinderen meer over het eiland, en wat je om je heen ziet. Bij ons kregen die kabouters wel hele leuke stemmen, dankzij Joppe!

IMG_20170702_195747_106

Verderop zie je gewassen uit vervlogen tijden. Kende jij “Luzerne”? Ik weet nog steeds niet wat het is, maar het groeide er wel!

Tiengemeten Luzerne

Het pannenkoekhuis lag daar iets verderop (help, wat rook het lekker! Maar ja, we hadden onze picknick mee genomen…).

Kabouter op

Tegenover het pannenkoekhuis ligt Speelnatuur, ontworpen door Natuurmonumenten. Een gigantische speeltuin waar je met allerlei natuurmaterialen kunt spelen, hutten bouwen, spelen met water en glijden van de modderbaan! Mocht je geen reservekleren hebben, ze hebben daar kleding die je kunt lenen! Wij komen nog eens terug op een zonnige dag, gewapend met zwembroeken! Als je lid bent van Natuurmonumenten, krijg je daar trouwens korting!

IMG_20170702_200040_546

De jongens vonden er kaarten, waarop je dieren en planten kunt afvinken die daar voorkomen. De aalscholver, lepelaar, ganzen… Vanalles is er te vinden! Het idee dat er een zeehond en bever te spotten zou kunnen zijn, wakkerde de fantasie van de jongens aan en yes, ze wilden wel mee wandelen.

Natuurmonu

We kozen de route van 6,5 km. Halverwege kom je dan langs De Herberg, waar je lekker wat kunt eten of drinken. De jongens vonden het niet erg om hier met een boerinnetjesijsje beloond te worden!

Onderweg zagen we geen zeehondje, leek het er wel op dat we een bever aan het werk hoorden en zagen en hoorden we veel vogels. Heerlijk! Trouwens, de pijlstaart schijnt er ook rond te zwemmen, die moeten we natuurlijk nog een keertje spotten!

IMG_20170702_200250_051

Schotse Hooglanders stonden in de verte te grazen. Heerlijk zo’n eiland! Even terug naar de natuur en gewoon lekker genieten en ontdekken! Zoals we in Zwitserland gewend waren…

Wat mij trouwens nog wel leuk zou lijken, is als hier een leerpad voor kinderen zou zijn. Zeker omdat het eiland door Natuurmonumenten beheerd wordt, lijkt het mij een perfecte plek om kinderen te informeren over de natuur door middel van leuke vragen en opdrachten langs de weg.

IMG_20170702_200535_762

Twee jaar geleden hebben wij bijvoorbeeld een Lehrpfad in Ramsau, Oostenrijk, gelopen en de jongens hebben het er nog steeds over! Niet omdat we er echt toen de hele dag hadden gewandeld, maar vanwege de grappige vragen tussen de informatieve vragen. Maar sinds die wandeling weten de jongens dat mieren eigenlijk de politie van het bos zijn, herkennen ze sporen en meer… Hoe leuk zou het zijn als je op die manier kinderen informeert over de natuur en geschiedenis in Nederland! Wij hebben al wandelend in ieder geval allerlei vragen bedacht!

Bij het kabouterpad, Tiengemeten

Maar goed, er zijn wel veel informatieve activiteiten op het eiland, zoals beversporen zoeken. Op de Natuurmonumenten vind je de hele activiteitenkalender zien! Ook leuk voor de vakantie!

IMG_20170702_195925_217

Yep, wij zijn fan van Tiengemeten! En wat is jullie favoriete plekje waar je de natuur kunt ontdekken?

Tiengemeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s