Survivalparty: survived!

Wat gaat de tijd altijd snel tussen de verjaardagen van de jongens in! Na de verjaardag van Tymen moeten we snel omschakelen naar het volgende feestje, Joppe is 2 weken later jarig.

IMG_20170911_232901_522.jpg

Al een tijdje had Joppe een idee wat hij op zijn feestje wilde gaan doen: lasergamen met onze strikefighters. Alleen wat voor thema zouden we erbij kiezen? Ik heb Joppe deze keer de vrije hand gegeven. En na de tentweek in Ridderkerk was hij er uit: het thema moest “Survival” zijn. Hij vond daar het lasergamen goed bij passen en wilde dan ook nog iets met Minecraft doen. Dat kan, er is immers een survivalmodus bij Minecraft.

Uitnodiging

Omdat Gerben en ik alleen op zaterdag beiden thuis zijn, kon het feestje alleen op zaterdag en moesten de uitnodigingen dus tijdig de deur uit. Deze hebben we opnieuw snel besteld bij Kaartje2go.nl. Het fijne hiervan is, dat je de kaartjes al de volgende dag in huis hebt, en je hebt er heel veel voorbeelden waar je gebruik van kunt maken. Een cool kaartje is zó gemaakt!

IMG_20170911_233112_264

Met het survivalthema hadden we nog geen ervaring, dus heb ik me eerst laten inspireren door Pinterest voor de decoratie, spelletjes en het eten.
Al snel hadden we een paar spelletjes in gedachten voor buiten, zoals een hindernisbaan en door laserstralen door kruipen (touwtjes spannen over het pad). Langzaam begon het feestje vorm te krijgen….

Camouflage decoraties

Bij www.tuf-tuf.nl bleek de perfecte decoratie te zijn voor het feestje! Uiteindelijk werd het nog lastig kiezen, er was zoveel keus! Ik heb gekozen voor een slinger in dit thema, ballonnen in 2 groen kleuren (dan kun je lekker veel versieren zonder veel moeite), lampionnen en een heel gaaf doek, die ik op het schuurtje wilde hangen. Dat doek kan hij later mooi op zijn kamer ophangen, want hij is helemaal into camouflage kleuren, en is nu een coole eye-catcher op de party! Ook vind ik het altijd leuk om de tafel zo te dekken dat het bij het thema past. Daarom heb ik een tafelkleed, bordjes en bekertjes besteld.

Van de regen in de…

In de week voorafgaand aan het feestje leek het steeds slechter weer te worden op zaterdag….. Ai! We moesten een back-up plan gaan maken! Uiteindelijk is het gelukt en hebben we inmiddels een heel leuk, geslaagd feestje achter de rug. Ik neem je graag even mee, wellicht doe je inspiratie op voor een eigen kinderfeestje!

Voorbereidingen beginnen

Met de decoratie begonnen we de avond van tevoren. Het leukste vind ik om de tafel gereed te maken, dus dat bewaar ik voor het laatst ;-). Alle deco moest natuurlijk binnen worden gehangen. Op zich wel erg leuk, dan kun je al heel gemakkelijk een sfeer neerzetten met een paar voorwerpen. De camouflage lampionnen hadden ook een gaaf effect, die had ik boven de eettafel en aan de muur opgehangen.
De tafel heb ik verder in het survival thema gedecoreerd, met behulp van stukken gedroogd hout en wat plastic insecten en reptielen. Vooral de spinnen en kleine kikkertjes hadden een leuk effect!  Dat maakte het wel nét af.
IMG_20170911_233516_289
Bij tuf-tuf.nl was ook een set verkrijgbaar met soldaatjes, een gronddoek en ander speelgoed in dit thema, en daar kun je natuurlijk ook heel goed de tafel mee decoreren. Tja, de jongens hadden al zoveel speelgoed, ik vond het overbodig worden en met de dieren die we nog hadden, kon ik ook goed uit de voeten! Maar deze set is zeker wel een aanrader als je wat minder andere mogelijkheden in huis hebt!
 IMG_20170909_160403_829.jpg

Bakken & mixen

Ik wist dat ik weinig voorbereidingstijd had, en ook de tijd tussen de spelletjes door was spaarzaam, dus ik moest ervoor zorgen dat de taart en het middageten niet veel tijd in beslag zou nemen qua voorbereiding. Ik vond van Dr. Oetker een paar leuke bakmixen: Verwenbrownies met witte en bruine chocolade, en de Verwenmuffins, ook in wit en bruin. Snel gemaakt en vooral de brownies kregen een leuk camouflage-achtige uitstraling door deze twee kleuren die door elkaar liepen. De brownies heb ik opgestapeld op een taartplateautje, en versierd met plastic palmboompjes die ik nog had van een jungle-feestje. Natuurlijk 10 kaarsjes er op en … klaar!
IMG_20170909_160211_732

Waarom ik trouwens geen taart doe? Ik heb gemerkt bij kinderfeestjes dat taart weinig gegeten wordt, te machtig is en de helft blijft op de borden liggen. Daarom doe ik het liefst kleinere dingen, zoals dus cupcakes, cakelollies en browniestukken. Ik leg diverse soorten op de tafel, in de hoop dat er voor ieder wat wils bij is.

IMG_20170909_162749_994

Spinnensoep

Spinnensoep? Yes! Altijd een succes op een tafel in zo’n thema (ook in een jungle of dierenthema, of…?)! Een aantal jaar geleden had ik plastic ‘ijsblokjes’ gekocht, waar spinnetjes in zaten. In een glazen bowlpot heb ik siroop klaar gemaakt (helaas vergeten de groene Raak!-variant van siroop te kopen) en de ijsblokjes er in gegooid. En ja, sommige kinderen vonden het behoorlijk spannend! Anderen deden stoer en bestelden een glaasje met spin. Het handige van deze blokjes is dat je ze gewoon weer in de vaatwasser kunt doen, dus kun je ze weer helemaal schoon opslaan voor het volgende feestje….
IMG_20170909_160018_226.jpg

Kadootjes

De kadootjes hebben we deze keer ook weer op muziek laten uitpakken. De kinderen zitten in een kring en als de muziek stopt, dan mag de jarige dat kadootje uitpakken. Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld de namen van de kinderen in een ballon te stoppen en steeds eentje kapot te laten prikken ….
 IMG_20170909_163009_701

Survivalgames

Tja, onze spelletjes hebben we om moeten bouwen en in ons achterhoofd hebben we allemaal binnen-spelletjes bedacht. Toen de kinderen kwamen, was het net opgehouden met regenen, maar alles was behoorlijk nat buiten. Dus eerst maar een binnenspelletje.

Survival modus: Creepers schieten

De jongens hadden van tevoren plastic bekertjes beplakt met afbeeldingen van creepers en ander ongedierte uit Minecraft.
IMG_20170909_163217_955
Met een Nerf pistool mochten ze in 3x proberen de toren om te schieten. Succes! Want op een goede afstand is dit toch een behoorlijke uitdaging. Deze keer had de jarige heel veel geluk (of was het een geoefend oog?), dus die was heel tevreden na afloop.
IMG_20170909_163643_277

Survivalbowling

Voor het bowlen hadden we lege flessen gebruikt en beplakt met camouflagekleuren (een servetje afgeknipt). Als je dit buiten doet, kun je een hardere bal gebruiken, en kun je de flessen voor de helft met water vullen (extra moeilijkheidsfactor). Test wel even uit of je bal hard genoeg is om dan de flessen om te gooien. Voor binnen hebben we een stoffen bal gebruikt, en daarbij lege flessen. En dat gaat prima!
IMG_20170909_163428_555.jpg

Survival-lasergame

De zon brak door: tijd voor Joppe’s favoriete spel! Lasergame! We hadden nog voldoende lasergamepistolen in huis om dit spel te kunnen doen. Iedereen krijgt een laserpistool. Deze kun je instellen op de kleur van je team en dan moet je proberen de ander af te schieten. Ieder pistool heeft 3 levens en als je deze verliest, wordt je pistool uitgeschakeld.
IMG_20170909_163805_168
Als extraatje hebben wij nog de bom. Deze verstoppen we tussen de struiken en beide teams moeten deze proberen te vinden. Wordt de bom gevonden, moet je er op schieten en wanneer deze af gaat, worden alle pistolen van het andere team direct uitgeschakeld….
IMG_20170909_164319_851
Het was even oefenen, maar uiteindelijk hadden ze door hoe alles werkt, werden strategieën bedacht om te kunnen winnen en werd er fanatiek gestreden.
Erg leuk op een grasveldje met bomen en struiken!
Totdat het onweer losbarstte… Gelukkig waren we toch maar op een klein veldje dichtbij gebleven en waren we zo thuis.
IMG_20170909_164103_352
Tijd voor de pannenkoeken!
IMG_20170909_164631_323

Survival lavalamp

Na het eten was het tijd voor een wat rustigere activiteit: de lavalamp maken!
We hadden kleine flesjes gevuld met 2/3 olie (gewoon de goedkoopste zonnebloemolie) en 1/3 water. Zorg dat de flesjes niet helemaal vol zitten!
De kinderen mochten hier een kleurtje bij doen, waardoor het water kon kleuren. Het grappige was dat de druppels van het kleurmiddel zich in eerste instantie helemaal niet mengden met het water, maar gewoon op de bodem bleven liggen… Daardoor werd het effect juist groter. Want daarna mochten ze een halve bruistablet erbij doen (ik had vitamine-c tabletten gekocht, ik vermoed dat er nog wel goedkopere varianten zijn). Hierdoor kreeg je gafe, gekleurde bellen die omhoog schoten door de olie heen.
IMG_20170909_224346_679.jpg
De jongens waren enorm enthousiast! We hadden nog wat extra bruistabletten, dus ze konden dit een aantal keer herhalen. Ook konden ze het meenemen naar huis, je kunt dit eindeloos blijven herhalen. Onze tip is wel: niet te hard schudden, dan blijft het onderscheid mooi tussen water en olie.
IMG_20170909_224503_032
O ja, zout heeft ook dit effect, alleen wat minder sterk.
Degenen die wilden, mochten hun lavalamp nog versieren. Hiervoor konden ze bijvoorbeeld de zwarte vierkante stickertjes gebruiken (besteld bij tuf-tuf.nl), waardoor je Minecraftgezichtjes kon creëren.
IMG_20170909_224626_529.jpg

Edelstenen mijnen

De volgende, laatste opdracht was om edelstenen uit ijs te ‘minen’. In onze feestdoos hadden we nog zakjes met kleine halfedelstenen liggen. In een tray voor ijsblokjes hebben we deze steentjes gelegd. Vervolgens strooide ik in ieder vakje één zakje Baking Soda en vulde het aan met water. Deze heb ik een nacht van tevoren in de vriezer gelegd.
IMG_20170909_155521_301.jpg
De kinderen gaven we een bekertje met één van deze blokjes en een bekertje met azijn (leuk trouwens om hen te laten raden wat dat is…sommigen willen het zelfs proeven…). De opdracht was om kleine scheutjes azijn over het ijsblokje te gieten in het andere bekertje. Dit gaat behoorlijk bruisen, met een superleuk effect! De jongens vonden het geweldig! En tja, boys must be boys, natuurlijk verdwenen uiteindelijk hele ijsblokjes in de bekertjes met azijn :). Dus zorg ervoor dat je theedoeken en alles bij de hand houdt.
We hadden ook de opdracht gegeven de lavalamp dicht te doen en even weg te zetten, want met al die kleurstoffen… Eén jongen vond het toch wel leuk om te experimenteren en gooide spul uit zijn lavalamp over de ijsblokjes… Dan gebeurt er weinig, totdat er azijn bij komt, en dan druipt al snel kleurstof over de tafel… Dus hou het in de gaten en houd doeken bij de hand.
Natuurlijk mochten de gedolven halfedelsteentjes mee naar huis (leg daar van tevoren zakjes voor gereed).
IMG_20170909_155817_964.jpg

Bedankjes

Na afloop kregen de jongens nog een klein zakje mee. Eigenlijk had ik camouflage zakjes willen bestellen, maar blijkbaar toch niet gedaan. In plaats daarvan had ik camouflageservetjes gevuld met 2 zakjes snoep en dichtgeknoopt met een touwtje. Zag er eigenlijk best cool uit! Best handig die servetjes, je kunt ze voor veel decoratie gebruiken! We hebben daar dus de bowlingflessen mee versierd, de bedankjes van gemaakt en ze konden gebruikt worden voor de lavalamp.
 IMG_20170909_163318_026.jpg

Survived

Al met al een geslaagd feestje! Het feestje duurde 3,5 uur en die tijd konden we goed gebruiken. Aan het eind hadden we nog zo’n 20 minuten over en die tijd werd gebruikt door de jongens om ballonnen lek te prikken en zich te verstoppen… En die tijd moet je echt altijd achter de hand houden. Kinderen vinden het heerlijk om even nog zelf te kunnen spelen (ook tussendoor trouwens, dat hadden wij nu ook ingepland).
Op naar de volgende kinderverjaardag over 10 dagen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s