Spreekbeurt? Leuk!

Grappig is dat. Als de jongens thuiskomen met de mededeling dat ze weer een spreekbeurt hebben, dan krijg ik er gelijk weer zin in. Spreekbeurtenkoorts…

Welk spreekbeurt thema?

Soms moet er echt naar een leuk onderwerp gezocht worden. Zoals bij Joppe, die allerlei ideeën had, maar er toch niet helemaal uit kwam. Door middel van een mindmap, waarin we alle hobby’s en interesses neerzetten, kwam hij toen op het onderwerp “Winter in de bergen van Zwitserland”. Leuk! Kon hij gelijk over eigen ervaringen vertellen.

Ruben wist het al gelijk: Star Wars. En hoewel ik veel minder met zo’n thema heb, blijft het leuk om er in te duiken en vooral samen op zoek te gaan naar feitjes die nog niemand wist.

Ook Tymen wist het direct, ons bioloogje wilde het over gif doen. Ik moet bekennen, dat vond ik een superleuk onderwerp. Zijn Gigagifboek van Freek Vonk had hij al helemaal uit zijn hoofd geleerd, dus hij wist er veel meer vanaf dan ik. En hij wist al precies wat hij allemaal wilde vertellen. Ik hoefde het alleen nog maar met hem te structureren in een PowerPoint.

We bedachten ons dat we een aantal jaar geleden op de bank in Davos een enorm interessante uitzending van DWDD over Gif met Freek Vonk gezien hadden. Dat moest Tymen zeker zien! En geweldig vond hij het! Uiteindelijk had hij zoveel informatie dat we moesten gaan strepen.

Ik merk dat veel ouders het juist lastig vinden om hun kind te helpen met het voorbereiden van de spreekbeurt. Het belangrijkste is dat de inspiratie vooral uit het kind zelf komt. Dat maakt het ook voor hem makkelijker om over dat onderwerp te praten.

Stappenplan voor de spreekbeurt

Een stappenplannetje vanuit de praktijk 😉 om je een beetje op weg te helpen :

1. Laat je kind het onderwerp kiezen. Kies voor een onderwerp dat je kind echt ligt. Komen jullie er niet uit? Maak ook eens een mindmap en schrijf alle interesses van je kind op, maar ook landen en leuke plekjes waar jullie zijn geweest. Waar is voldoende informatie over te vinden?

2. Ga met je kind op zoek naar informatie. Uiteraard door Google, maar schrijf ook eens stichtingen en organisaties aan die er meer over weten. Die vinden het vaak ook wel leuk om mee te denken en wellicht een promotiedingetje voor de klas op te sturen. Wist je dat bijvoorbeeld dierentuinen spreekbeurtpakketten en uitleenkisten hebben over veel thema’s? Wees er wel op tijd bij!

3. Laat je kind nadenken over wat hij leuk vindt om wel en juist niet te vertellen. Geef hier richting aan.

4. Breng structuur in het verhaal, het liefst door middel van een PowerPoint . Laat de inhoud zien, laat je kind vertellen waarom hij dat onderwerp heeft gekozen. Vertel iets over de achtergrond, wat feitjes, etc. En probeer ook iets nieuws er in te laten terugkomen, iets wat anderen waarschijnlijk nog niet weten. Tegenwoordig kun je heel simpel daarop Googlen (“feiten die niemand weet over…”).

Hou uiteraard in de gaten of er een tijdslimiet aan verbonden is en kijk of dat past.

5. Wat kan je kind ervan laten zien? Voorwerpen, plaatjes in boeken, een passend kort filmpje…?

6. Zeker als het één van de eerste keren is: probeer de spreekbeurt een week van tevoren gereed te hebben, zodat je kind rustig kan oefenen. Neem door wat er per dia gezegd kan worden. Mijn kinderen werken het liefst zonder spiekbriefje, omdat het al hun eigen verhaal is. Maar zeker als je kind het spannend vindt, kan een spiekbriefje handig zijn. En verwacht de eerste oefeningen nog niet teveel. Motiveer, zeg wat goed gaat en wat ook leuk is om te doen. Oefen gewoon iedere dag even en kijk of de spreekbeurt nog steeds binnen de tijd past. Hou alle spullen bij elkaar. Zorg dat je rustig kunt oefenen en niet “even snel tussendoor”, zodat het geen stress situatie wordt.

6. Let bij het oefenen er op of het kind enthousiast kan vertellen, of er genoeg afwisseling in zit. Laat kinderen eventueel tussendoor een multiple choice vraag beantwoorden of laat een kort filmpje zien.

Pas op de laatste dag voor de spreekbeurt niets meer aan!

7. Zet alles op de avond van tevoren alles in een tas of doos klaar en laat weten dat je er alle vertrouwen in hebt;-).

8. Laat je kind op de dag zelf vooral iets dragen waar ze zich prettig bij voelen, en eventueel wat bij het onderwerp past. En wens ze vooral veel plezier!

Spreekbeurt over gif

Gisteren had Tymen zijn spreekbeurt over gif. Hij vond het enorm spannend, maar had er ook veel zin in. Het was echt een onderwerp wat hij zelf erg interessant vond. Hij vertelde allerlei nieuwtjes over giftige dieren. Ken jij bijvoorbeeld giftige zoogdieren?  Tymen in ieder geval wel!

Maar wist jij dat gif ook gebruikt wordt voor medicatie? Zoals gif van het gilamonster wordt gebruikt in medicatie voor mensen met suikerziekte. Het gaat om de hoeveelheid. Zo zorgt bepaald slangengif dat je bloed stolt, als je gebeten wordt, maar een klein beetje ervan is handig als je bloed te dun is…

Zo zie je, wij zijn ook helemaal aangestoken door Tymens enthousiasme!

IMG_20180529_211142_473.jpg

Het leuke was dat stichting Herpatofauna graag scholen informeert over de werkzaamheid van gif in medicatie. Zij waren zo enthousiast dat zij een giftand en een slangenhuid van een diamantratelslang toegestuurd hadden. Hoe gaaf is dat voor een junior gifexpert!

De spreekbeurt zelf ging erg goed! Hij had er echt zin in. En het lukte hem om zijn een behoorlijk drukke klas 20 minuten te boeien met zijn verhaal. Ook de juf kwam enthousiast vertellen dat ze nieuwe dingen had gehoord en het erg interessant vond. Superleuke ervaring voor Tymen!

En Tymen? Die stuiterde de hele dag rond in zijn Freek Vonk – shirt en is nog steeds op zoek naar nieuwtjes over gif….

Wanneer is de volgende spreekbeurt ?!

Spreekbeurt tips

Mocht je inspiratie willen, ik vind het altijd leuk om mee te denken. Of heb jij een handige tip? Laat het hieronder weten bij de commentaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s