25 jaar Sealife: feest voor onze jongens!

Wat een enorme verrassing! Voor Voormijnkleintje.nl werd ik gevraagd een blog te schrijven over een speciale feestmiddag bij Sealife in Scheveningen! Sealife Scheveningen bestaat namelijk 25 jaar en heeft bloggende ouders uitgenodigd voor een VIP feestje. Tja, ik hoef niet te vragen of de jongens hier zin in hebben!
Wel pech voor Ruben, want er mochten maar 3 kinderen mee. Maar Ruben had nog langer school en hij heeft ook al andere leuke uitjes gehad, dus helaas Ruben! Die had een leuke mannenmiddag met Gerben, want ook hij kon niet mee…

Assistent dierenverzorger bij Sealife

Hoe cool is het als je bij Sealife binnenstapt door de persingang en de jongens direct een nieuwe rol als “assistent dierenverzorger” krijgen! Met natuurlijk een passend shirtje (voor Joppe werd later een polo bezorgd, een echte van een dierenverzorger…), dat later ook mee naar huis mocht. En met de duikbril, die ze op kregen, konden ze echt letterlijk onder water duiken. Met de stempelkaart konden ze langs verschillende stations lopen, waar je opdrachtjes moest beantwoorden, en dan kreeg je een stempel. Tymen vond hierop vooral de interessante weetjes op de achterkant erg leuk!

DSC_0452

Zeedieren voelen bij Sealife

Allereerst kwamen we langs het bassin met anemonen. Een enthousiaste verzorger liet de jongens voelen. Wat voelt dat bijzonder aan!
Tymen vond dit het meest leuke van de hele middag. Een anemoon wil namelijk alles in zijn mondje stoppen wat die voorbij voelt komen en pakt dus je vinger echt beet en opent zijn mondje.

“Het voelt een beetje slijmerig en tegelijkertijd fijn. Als het slijm zou zijn, zou het fijne slijm zijn!”, aldus Tymen. “De roze was het mooist, en die leefde ook”.

DSC_0466

We kwamen langs een heleboel zeedieren. Zeedieren die gewoon in de Noordzee rondzwemmen … of lopen zoals de krabbetjes… En ja, de haai zwemt er ook! Maar, zoals een verzorger later vertelde, deze zwemt een stuk uit de kust en die zwemt snel weg als er iets op hem afkomt. Dus daar hoef je echt niet bang voor te zijn.

 

Zo liepen we vrolijk verder, langs de kaaiman, de schildpadjes en de kwallen. Ook erg mooi om te zien, rustgevend effect! Tymen is helemaal fan van de kwallen die op hun rug liggen om zonlicht op te vangen. Wat een kwallenleventje hebben die, zeg!

Fascinerende onderwatertunnel in Sealife

Superleuk blijft natuurlijk de onderwatertunnel. Je blijft geboeid kijken naar alle haaien, de pijlstaartroggen en allerlei vissen die voorbij komen zwemmen. Een rog, die een heel verhaal lijkt te vertellen, roept natuurlijk de fantasie op bij de jongens :).
En hoe mooi is het als de schildpad zo rustig over je hoofd rond zwemt!

 

Achter de schermen in Sealife

Vanwege dit speciale feest vanwege het 25 jarig bestaan van Sealife, werden we uitgenodigd voor een bijzondere rondleiding, achter de schermen bij Sealife! De verzorger nam ons mee en liet de jongens krabben voelen, die je ook in de Noordzee kunt vinden. Hij liet zien hoe je een krab goed kunt pakken. Tymen stond alle informatie in zich op te zuigen, als een levende spons :). Ook liet de verzorger de eieren zien van een rog, van een haai en ook een ei in de vorm van een schroef, die zo tussen rotsen geboord kan worden! Fascinerend hoe mooi de natuur in elkaar zit! Zo enorm divers. Wat een fantasie heeft onze Maker!

 

In de keuken van Sealife

We konden ook in de keuken van Sealife rondkijken. Hier werd het eten voor de zeedieren klaar gemaakt. Nee, er liep geen kok rond, maar er stonden enorme kweekbakken met onder andere kleine garnaaltjes. Wist je trouwens dat deze garnaal op een plaats leeft waar niet altijd water is? En daarom kunnen deze eitjes groeien op het moment dat ze in het water liggen en nemen pauze in hun ontwikkeling zodra het droog is… en gaan vervolgens weer verder wanneer er weer water is! Gaaf!

Boven de ondewatertunnel

Daarna konden de jongens mee naar boven, en een kijkje nemen in het enorme aquarium van de onderwatertunnel. Bijzonder om dat van bovenaf te zien! De schildpad vond het superleuk dat er een paar kinderen over de rand kwamen kijken en kwam steeds even gedag zeggen met zijn pootje! Een puber schildpad, een behoorlijk grote al!
Tymen wilde alles weten over de haaien hier, en deze verzorger wist alle antwoorden te geven, ook bijvoorbeeld over de stierkophaai en de gevaarlijke stierhaai.

DSC_0609

Bedreigde dieren beschermd door Sealife

Sealife besteedt trouwens ook veel aandacht aan de bedreigde dieren, zoals de haai. Miljoenen haaien worden er per jaar gedood, alleen maar vanwege hun lekkere vin…  Voor ons geen haaienvinnensoep, hoor. Over soep gesproken, ook de plastic soep kwam naar voren, dieren die in plastic terecht zijn gekomen en daardoor sterven of misvormd raken. Heftig en zo ontzettend jammer.
Er was ook een film over een schildpad, die bij Monster was aangespoeld en verzorgd werd door Sealife. Na een jaar kon deze weer terug gevlogen worden naar zijn oorspronkelijke leefgebied in Amerika, gesponsord door de KLM. Gaaf! Ze kunnen deze volgen met een zendertje.

De rondleiding eindigde bij de pinguins, die juist gevoerd werden. Een verzorger vertelde allerlei leuke weetjes over de pinguins, dus de jongens liepen weer enthousiast rond om alles in hun op te nemen!

 

Feestelijke afsluiting Sealife

Daarna was het feest officieel afgelopen. Alhoewel, het feest werd afgesloten. We kregen een drankje bij De Beren en de jongens kregen een ontzettend leuke goodiebag, vol met spullen van Sealife. Hoe cool is dat!

 

We mochten nog even terug Sealife in, en dat vonden de jongens natuurlijk superleuk, want nu konden we nog onze ronde verder doen. Langs de zeepaardjes… wat zijn er veel verschillende zeepaardjes! Ik ben fan! KIjk Bjarne eens ontdekken!

Daarna liepen we verder naar ….. (zie onder foto)…

dsc_0675.jpg

Jurassic Sealife

En toen kwamen we in het nieuwe deel, Jurassic sealife. Met allerlei zeedieren die al in de oertijd rondzwommen. Ik was altijd al nieuwsgierig geweest naar de axolotl en hoe gaaf dat ze hier gewoon een axolotl hebben! Helaas zat die verstopt achter een rotsje. We zijn er een aantal keer langs gelopen en hebben steeds stukje bij beetje gezien. Zo’n krulletje, was het een pootje of een oortje?
Ook konden de jongens hier een leuke game met z’n drieën spelen. Dat is natuurlijk super.

 

Vissen kleuren en laten leven

Wat we ook absoluut niet mochten vergeten, was het tekenen van de vis. De kinderen kunnen een kleurplaat van een vis inkleuren, en laten inscannen. Even wachten, en dan ineens komt de vis tot leven op een enorm scherm en gaat rondzwemmen tussen alle andere vissen van andere kinderen! Geweldig leuk toch!

 

En tja, dan is het op een gegeven moment toch tijd om naar huis te gaan… Maar wat is het lastig om afscheid te nemen van zo’n leuk, fascinerend plekje aan zee!

Sealife is superleuk!

Thuisgekomen vroeg ik de jongens naar wat ze het allerleukste vonden. En alle drie hadden ze iets anders:

Sealife door de ogen van een 4-jarige

 1. Wat vond jij bij Sealife het allerleukst?
  “Ik vond de haai het allerleukst. En ook de lieve zeepaardjes en de schildpad”.
 2. En Bjarne, wat vond je het allerleukst om te doen?
  “alle dieren te voelen en dat ze allemaal anders voelden”. Dat was ook erg leuk. Want overal stonden borden van veel zeedieren en kon je op het bord voelen hoe het dier aan voelt. “Het zeepaardje vond ik heel grappig voelen”. Tymen vond vooral de inktvis lekker voelen.
  En ook het tekenen van de vis vond Bjarne enorm leuk.

Sealife door de ogen van een 8-jarige

Tja, Tymen is van begin tot eind gefascineerd door de onderwaterwereld. Hij liep rond, las alle borden en probeerde zoveel mogelijk te onthouden, te zien en te ontdekken.

 1. Wat hij het allerleukst vond? “de anemoon voelen, maar ook het amen en het tekenen en het kopen van een knuffel”.
 2. En het allerleukste dier? Oei, een lastige vraag voor Tymen!
  “De axolotl. Ik heb hem niet helemaal gezien, maar wel heel veel ervan gezien. En dat was heel bijzonder! Maar ook de zeeschildpad, die was zo lief, en de kwallen op de kop, en de anemonen en de kaaiman en de zeepaardjes en..en…en…”. Tja, lastig!
 3. Hoe vond je het om een VIP te zijn bij het 25 jarig feest bij Sealife?
  “Suuuuuuuuuperleuk! Vooral om de krabben te voelen, de eitjes te zien en in de keuken te kijken. Ook dat je een shirt kreeg en een goodiebag.”
 4. En wat vond je van Sealife verder? “Ook fijn dat het niet enorm groot was. Nu kon ik lekker alles rustig bekijken en lezen en heb ik echt alles kunnen zien”.

Sealife door de ogen van een 11-jarige

 1. “Wat ik het allerleukste vond bij Sealife? Dat was de tunnel, daar kun je alle dieren heel goed zien. Het zijn ook dieren die je normaal natuurlijk niet ziet”.
 2. “En mijn favoriete dier bij Sealife? Dat was de kaaiman, en de haai en de zeeschildpad”.
 3. “Het leukste om te doen, vond ik de opdrachten met de stempels. De opdrachten zijn leuk afwisselend en lekker verschillend”.
 4. En hoe vond je het om een VIP te zijn?
  “Te gék dat we achter de schermen konden kijken en boven de onderwatertunnel, en bij het eten, zoals het kweken van de garnaaltjes. En natuurlijk is de tas heel leuk, en mijn nieuwe polo! Nu kan ik als een dierenverzorger rondlopen…”.
 5. En wat voor cijfer geef jij Sealife? “Een 9,9…. Er is altijd wel iets te verbeteren… maar ehm… ik weet eigenlijk niet wat Sealife kan verbeteren!”

25 jaar Sealife

Bedankt Sealife en Voormijnkleinje voor deze ontzettende leuke en onvergetelijke middag!! Dit was echt superleuk!

Trouwens, mooie timing… want vandaag, op dierendag, lopen onze jongens op school rond in hun shirts als “assistent dierenverzorger” met hun hoofd nog steeds half in de fascinerende onderwaterwereld van Sealife! Op naar de volgende 25 jaar!

DSC_0538

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s