24x jongensmoeder!

Ik ben een trotse jongensmoeder. Een jongensmoeder van 4 superleuke en totaal verschillende jongens. En ik zou niets anders willen. Nou ja, meestal dan. Soms zou ik wel eens leuke meisjeskleding willen uitzoeken. Of leuke dingen in het haar doen. Maar voor de rest: ik ben een trotse jongensmoeder. Het grappige is, de term hoor je steeds vaker. Ik beantwoord ook trouw alle facebookacties, die gericht zijn op jongensmoeder, want hey, you got me! Maar wat is een jongensmoeder nu eigenlijk? Wist je dat de originele betekenis van jongensmoeder iets heel anders was?

Wat is een jongensmoeder?

Een jongensmoeder was in de 19e eeuw een beroep, je was een soort surrogaat moeder van jongens in een weeshuis en verdiende daar een paar honderd gulden per jaar mee. Tegenwoordig voelt het soms wel als beroep, maar betekent het natuurlijk toch echt dat je moeder bent van jongens, alleen maar jongens. Soms wordt er ook wel de betekenis aan gegeven dat jij meer de soort moeder bent die ook van voetballen, boomklimmen en wilde acties houdt, in plaats van make up en typische meisjesdingen doet.

Hoe dan ook, of het voelt als een beroep of niet, een uitdaging kan het best zijn! Ik moet bekennen dat ik het wel een superleuke uitdaging vind en ben ik soms stiekem blij wanneer ik van die meisjes zie die van optutten houden, balletjurkjes aan willen en piepen om elk klein dingetje…. sorry, ik heb daar zo weinig mee!

Jongensmoeder: herkenbaar?!

Ik vind het ook gewoon leuk om te zien als de jongens bezig zijn. Het grappige is dat ze allemaal weer erg verschillend zijn, en toch zie je in alle vier typische jongensdingen terug. Lego, games, nooit stilzitten (zelfs de meest rustige van de vier zat altijd te stuiteren op de bank). Ja, ik geloof dat er echt wel typische jongensdingen zijn waar je als jongensmoeder mee geconfronteerd wordt. Bij de één zal de confrontatie minder groot zijn als bij de ander, maar goed, ik vermoed dat de meeste jongensmoeders zich hier echt wel in zullen herkennen (toch?):

 1.  Aankleden? Sokken zijn ondingen, die doe je niet aan. En pyjama opruimen, waarom? Ik kan hem toch ook vanavond weer van de grond pakken! (en anders vindt mijn moeder die vanzelf wel weer, als die ineens in een verkleedkist of legobak zit)
 2. Tijd om te eten? Waarom? Tja, met een been op de grond en één bil op de stoel kun je wel af en toe een hap naar binnen krijgen… Of als er autootjes rond het bord kunnen rijden. Die dan steevast weer op de grond vallen. En die je zoontje weer wilt pakken. En waarbij dan net de vork met tomatensaus aan de andere kant langs de kleding van je andere zoontje naar beneden rolt. Die verschrikt opspringt en de beker water daarbij om laat vallen… Waardoor eerst vervolgens de vloer gedweild moet worden, handdoeken onder het bord gelegd worden en … we kunnen weer verder eten. Iedereen weer aan tafel. Take three!
 3. Ruzie? Ja! Inderdaad, ze kunnen zich urenlang op de trampoline vermaken en de leukste dingen samen uitdenken. Maar ineens wil de één toch echt een denkbeeldig diamantzwaard toevoegen in het fantasiespel op de trampoline en is de ander het er absoluut niet mee eens en brult nummer één: “ik stop ermee.”. Nummer twee heeft vervolgens ook geen zin meer, als nummer één wegloopt. Waardoor nummer drie huilend achterblijft, omdat iedereen ineens weg is.
  Maar vijf minuten later hangen ze alweer over elkaar heen op de bank om te kijken hoe het Minecraftspelletje verder gespeeld wordt.
 4. En valt er eentje van de bank en hoor je alweer een keiharde bonk? Vaak kijkt een verdwaasd gezichtje je aan en zegt “het gaat” en is het een minuutje later alweer vergeten.
 5. Broeken met kapotte knieën. En waardoor? Geen idee! Ik zie ze niet kruipen op de vloer, ik zie ze niet vallen. Maar het gebeurt regelmatig dat er ineens een paar dagen achter elkaar alweer een broek kapot is. Ik verdenk de trampoline ervan.
 6. Trampoline trouwens? De beste uitvinding ooit! De beste energieverslinder in ons huishouden.
 7. Over kleding gesproken: wat is er eigenlijk weinig originele jongenskleding! Ik hou van leuke uitspraken, van net een beetje anders dan normaal. Maar blijkbaar horen jongens in een shirt of een sweater en een jeans rond te lopen! Voordeel is wel dat ik totaal lyrisch ben over jongenskleding die wel origineel is! En ook accessoires als horloges en leren bandjes die cool zijn, maar vooral lekker zitten? Want anders worden ze alleen even gedragen en liggen zo weer ergens rond te slingeren….
 8. TV kijken? Dat doe je toch stuiterend op de bank? Op z’n kop hangen, schijnt ook heel comfortabel te zijn.
 9. Regen? Geen probleem! Ook in de regen kun je trampoline springen. Die sokken waren al uit en warm word je vanzelf. Natte broek? Alleen mama merkt dat op.  Zelfs wanneer wij lopen te balen van een verregende vakantie, hebben de jongens het nog steeds enorm naar hun zin! Zij komen thuis en vertellen van de draak die ze hebben gezien, van het keiharde onweer en van de grotten waar ze in zijn geweest. En de regen en kletsnatte kleren? Dat hebben ze amper gemerkt!
 10. Je kent alle superhelden en star wars figuren. Hoe ik die heb leren kennen, geen idee. Maar hey, ik kan je vertellen wie Flash is, wie Loki is, Sandman en ik vermoed dat ik minstens 30 superhelden en schurken kan opnoemen. En ja, ik weet ook wel Legobroekje bij welke superheldenbovenlijfje hoort. Dus daar kun je best over opscheppen bij je mannelijke collega’s.
 11. En trouwens, jij weet vast ook wel welke superkrachten je hebt! Mijn favoriet? Supersnel zijn. Want dat heb ik echt nodig. Want mijn jongens hebben blijkbaar als superkracht “onzichtbaarheid”, “onschendbaarheid”, “onschuld” en “de beste vernietigingswapens”. En die zetten ze altijd in.
 12. Ken je de superhelden nog niet allemaal? Leer ze snel, de jongens vinden het geweldig als je mee kunt praten! Je leert mooi hun belevingswereld kennen en echt, die is geweldig als je er in duikt! Ik zou wel willen dat er af en toe een afdruk van hun belevingswereld op papier uitgedraaid kon worden (stel je voor trouwens, hoe zou dat er uit zien?).
 13. Tekenen? Tekeningen zijn binnen een paar seconden gereed! Tenzij… ze in hun hoofd krijgen om een hele wereld op 1 A4tje te krijgen, met draken en minecraftfiguren die met de liniaal getekend worden.
 14. Had ik niet net de stoelen en de trapleuning afgesopt? Hoe komt dat die, echt waar, binnen het uur alweer plakken?
 15. Over schoonmaken gesproken: glom die wc bril net niet? En, heeft er eentje lopen slaapplassen ofzo, vannacht, of hebben we een lekkage bij de wc?
 16. Ik kan me niet herinneren dat er een bordje “trampoline” boven mijn bed heeft gehangen, maar ooit heeft hij dat imago gekregen en ik betrap hen steeds te laat…
 17. Ik heb een perfect oog ontwikkeld voor de kleine dingen. Letterlijk. Op de één of andere manier zie ik ineens toch nog dat kleine legozwaardje onder de tafel of een legohoofdje. Ondanks mijn goede voornemens “dat ze het gewoon zelf moeten opruimen en anders gaat het de stofzuiger in”. Want kunnen zij er wat aan doen dat hun jongste broertje als hobby heeft “alle legopoppetjes uit elkaar halen?”
 18. Flexibiliteit. Sinds ik moeder ben van 4 jongens heb ik het gevoel dat mijn geduld een oneindig rekbaar elastiek is. Okay. Soms knapt ‘ie ineens. Als die dan toch ineens van alle kanten aan getrokken wordt. Het voordeel is trouwens wel, dat als er dan iets knapt, dat dat heel veel indruk maakt en ze alles voor je willen doen (eh, willen, zei ik. Ik zeg niet dat ze het ook doen, hoor).
 19. Mama is de beste, de liefste vrouw die ze kennen. Vooral onze jongste is erg scheutig in zijn complimentjes en ik hoor een paar keer per dag “mama, ik vind jou zo lieeeef”…  En met wie hij later gaat trouwen? Hij reageert enorm verontwaardigd: wat is dat nu voor een vraag? Met mama natuurlijk!
 20. Je bent de enige vrouw in huis, dus met een beetje geluk komen ze bij jou je verhaal doen. Ook omdat jij ziet dat er iets is en dan net wat langer blijft hangen bij het naar bed brengen, waardoor het verhaal toch nog komt…
 21. Overdag krijg je hun aandacht zelden. Bij de vraag hoe het op school was, krijg je éénlettergrepige woorden: “leuk”. Of “goed”. Of “saai”. Of heel misschien twee woorden: “niet leuk”.
 22. ’s Avonds met het naar bed gaan, daar kun je hun aandacht krijgen. Daarom moet je echt tijd inplannen voor het bed ritueel. Om de één of andere reden is dat het moment waarop ze hun hart luchten, met de tien “waarom”-vragen komen en genieten van een extra verhaaltje of lekker ingestopt te worden. Duidelijk de perfecte tijd voor hun verwen-momentje!
 23. En ’s nachts? Net als je bijna in slaap bent gevallen, komt er een slaapdronken mannetje zijn troost zoeken… natuurlijk bij jou! En dan is het soms toch ook wel erg lekker om hem gewoon bij jou in bed te laten kruipen. Misschien omdat je zelf stiekem geen zin meer hebt om de kou in te gaan en klaarwakker te worden, of gewoon omdat dit het enige moment van de dag is waar je zijn armpjes om je nek kunt voelen en waarop hij zich helemaal tegen je aan nestelt. Even genieten… Totdat je een paar voetjes in je rug voelt trappelen, die je steeds verder het bed uit duwen…
 24. En op het moment dat je eindelijk in slaap valt, huppelt een jochie je kamer binnen op één sok… “mam? Waar is mijn andere sok?” Nou, die had ik toch gisteravond netjes naast elkaar op de stoel klaar gelegd? “er ligt er echt nog maar één!” En ja, zelfs een geoefend moederoog kan de sok, die op onnavolgbare wijze kwijt is geraakt, niet meer traceren. Alweer niet. En by the way, een nieuwe dag is weer begonnen! Vol nieuwe uitdagingen, waarbij je steeds weer de uitdaging hebt om zoveel mogelijk te genieten van alle onverwachte verrassingen😉.

 Sta even stil…

Jongensmoeder? Ik geloof dat ik er een boek over kan schrijven, want steeds meer dingen vallen me binnen. Inderdaad, alle poep- en plasgrapjes blijven grappig. De meisjes in de klas waar ze stiekem wel bewondering voor hebben, maar zooooo irritant zijn. Maar vooral de blik waarmee ze jou aankijken. Die spreekt voor jou boekdelen, en kun je alles in lezen. En je weet het: soms moet je niet even doorvragen, maar geduld hebben… ze komen dan toch vanzelf weer met hun verhaal bij jou terecht.

Dus lieve jongensmoeder, sta af en toe stil en kijk naar je jongens. Als ze over elkaar heen rollen, als ze per ongeluk de beker om stoten en als ze hun schoenen uittrappen en precies voor de deur laten staan. Kijk naar hun ogen, hun enthousiasme en puurheid… enjoy the little things…the little boys!  Want:

enjoy the little boys in life, because one day you’ll look back and realize they were the big things!

FB_IMG_1501927420114

En zo reed ik een aantal jaar geleden regelmatig door Davos…

20181007_153648_0001.png

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s