Dat ene kaarsje

Dat ene kaarsje.
 
Een klein vlammetje dat begint te flakkeren. Het licht, dat fascineert. Dat de donkerheid doet vervagen. Het licht dat geen schaduw heeft.
Het licht dat iets van binnen laat hunkeren. Laat verlangen. Laat hopen. Het Licht dat hoop brengt. Niet zo’n hoop, dat misschien wel komt. Een Hoop die zeker is. Want het is gekomen.
 
Dat is het Licht, waar dat ene kaarsje ons naar uit laat zien. Een verlangen dat groeit, groter wordt. Kaarsen die in huizen worden ontstoken, en iedere week meer. Totdat ene moment. Het moment dat het Licht de aarde raakte.
En nooit, nooit meer los heeft gelaten.
 
Dat ene kaarsje.
Ontstaan in ons gezin als nieuw geboren traditie, toen we in Zwitserland ver weg van de familie, toch gewoontes wilden opbouwen. Juist die adventskaarsen bleken zo’n mooi symbool te worden van licht, van hoop. Het moment dat we als gezin bij elkaar zitten, een stukje lezen uit het Woord van God over het verlangen naar het Licht. De jongens die ongeduldig zitten te wachten op het aansteken van de kaars. Iedere week weer eentje meer. Totdat ze alle vier branden. En we weten. Kerst komt. Kerst is gekomen.
In het begin was het Woord en het Woord was bij God, en het Woord was God. Het Woord was bij God in het begin. Door het Woord is alles ontstaan en zonder het Woord is niets ontstaan van alles wat bestaat. In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in zijn macht kunnen krijgen.
(1 Johannes 1-5)
Zoveel mensen die kampen met zichzelf, een strijd met sombere gedachten. Dat zo enorm zwaar is. Een somberheid, een donkerheid die je dan steeds weer kan overvallen.

En dat ene kaarsje. Het symbool van het Licht dat komt, dat is gekomen. En dat blijft. Licht dat schijnt in de duisternis. Licht dat duisternis heeft overwonnen. En dat is de Hoop die flakkert in het kaarslicht. Het verlangen. En een zeker weten.

Licht jij mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s