Hey kop, waar is jouw kip?

Twee volle dagen met alleen maar vrouwen om je heen, diepgaande studies en rake muziek. Dat beschrijft mijn laatste twee dagen: de Eva Studie tweedaagse in de Basiliek in Veenendaal. Het was geweldig!
Het thema was “op weg naar vrijheid” en volgde de eerste stappen in de reis van de Israëlieten vanuit Egypte, langs Sukkoth en Pi-Hachiroth en vervolgens door de Rode Zee.

kaart woestijnreis

Zoveel te schrijven…

Psychologe Michelle van Dusseldorp was degene die op een bijzonder creatieve, energieke manier haar uitgebreide kennis deelde in 4 blokken van 2 uur. Twee intensieve uren, waarin veel informatie gedeeld werd. Gelukkig konden we ook tussendoor de boel een beetje losgooien, even lachen door dansjes, moppen en oefeningen. Alleen maar met je “kop” bezig zijn is natuurlijk best pittig.  Ondanks de lange tijd en de vele informatie, bleef ik geboeid. Het was waanzinnig interessant. Ik heb enorm genoten! En voelde me net een spons die zoveel als mogelijk was van deze materie wilde opzuigen :).
Normaal schrijf ik bij zoiets een paar steekwoorden op. Maar tijdens deze studies heb ik  m’n schriftje volgeschreven. Gelukkig, want het was zoveel informatie, dat niet alles direct kon landen. En omdat schrijven voor mij de manier is om oa. informatie te verwerken en op een rijtje te zetten, leek het me leuk om hier wat met jullie van te delen in blogs! Het zijn maar kleine stukjes vanuit een heel groot geheel. Het is niet “af” en er is veel meer toe te lichten, maar hopelijk vullen de stukjes elkaar wel steeds meer aan.

En nee, ik doe het niet in chronologische volgorde. Ik ga lekker gewoon aan de slag met de thema’s die zijn blijven hangen. En wat het meest al vandaag ter sprake kwam, is de kip. Heb jij je kip al ontdekt? Want we zijn meer dan alleen maar een kop. Maar daarover zometeen meer.

Michelle van Dusseldorp

Moet je je voorstellen dat je vier blokken van 2 uur moet volpraten en de zaal moet boeien. Michelle van Dusseldorp deed het fantastisch, wat een heerlijke vrouw! Laat me je haar een beetje omschrijven: een wat kleiner vrouwtje, mooi pakje aan, erg enthousiast en energiek, oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland. Met stevige passen en brede gebaren neemt ze het hele podium in beslag. Zij spreekt heel goed Nederlands, af en toe hoor je een Engels accent, maar tegelijkertijd kent zij zo goed zoveel uitdrukkingen (ongetwijfeld meer dan de jeugd van tegenwoordig). Superleuk! Zij loopt over van kennis over de psyche van de mens, is empathisch en tegelijkertijd recht voor haar raap, en dat gecombineerd met een diepgeworteld geloof. Een vrouw die ook vragen durft te stellen, over bijvoorbeeld het kwaad in de wereld, hoe dat combineerbaar is met een goed geschapen wereld. Maar daar kom ik graag nog een keer op terug.

michelle van dusseldorp

Kop zonder kip

“Nederlanders zijn experts in het beredeneren met hun hoofd! Sommige mensen lopen rond als een kip zonder kop, maar Nederlanders zijn zulke koppen zonder kip!”. De zaal moest enorm lachen, maar zij bleef serieus staan roepen op het podium, terwijl ze driftig heen en weer liep. “Nee, echt! Koppen zonder kip!”.

Wat zit er veel waarheid in, als je het even op je in laat werken! Het was naar aanleiding van Exodus 13, waarbij de Israëlieten al bij Pi Hachiroth waren aangekomen. De plaats voor de Rode Zee, waarbij de Egyptenaren steeds dichterbij kwamen en de Israëlieten geen uitweg meer zagen. Op die plek zei God tegen zijn volk “de Heer zal voor u strijden, u hoeft niets te doen”. Wat een vertrouwen moet je dan hebben, als je zelf geen uitweg ziet! Overgave is echt het sleutelwoord…

Loslaten en vertrouwen

Michelle noemde het voorbeeld van een meisje van 5 jaar. Zij had een prachtige parelketting gekregen. Weliswaar nepparels, maar dat maakte haar niets uit, ze was enorm trots en droeg de ketting de hele tijd. Ze liep er overdag mee rond, bekeek zich steeds in de spiegel, en bewaarde de parelketting ’s nachts op haar nachtkastje. Op een avond vroeg haar vader om de ketting aan hem te geven. Maar nee, hoewel ze gek was op haar vader, wilde ze de ketting niet geven. En de avond daarna vroeg haar vader het weer. Maar nee, ze kon de ketting niet weggeven. En zo ging het avond na avond door. Totdat het meisje in tranen toch de ketting aan haar vader gaf. Haar vader pakte de ketting aan en haalde toen vanachter zijn rug een doosje te voorschijn. In ruil voor haar ketting van nepparels, kreeg zij een ketting met echte parels.

Het is vaak erg lastig om te kunnen loslaten. Loslaten van je gevoelens, van dingen uit het verleden, die een deel van je persoon zijn geworden. Waar je zelf liever niet teveel aan komt, maar die je ook verbergt voor de buitenwereld. En voor God. Hoe moeilijk is dat om los te laten! En op die gebieden durf je ook God vaak niet helemaal toe te laten. Terwijl je juist verlangt naar echte vrijheid, dat je niet meer die kramp van binnen voelt en het gevoel hebt dat je niet echt vrij bent. Vertrouw je Hem eigenlijk genoeg om ook dat soort dingen los te laten?
Wanneer iets in bijvoorbeeld een preek of een Bijbelgedeelte te dichtbij komt, kun je soms lekker gemakkelijk je gevoel blokkeren. Je ademhaling wordt oppervlakkiger, je spieren spannen zich aan, je stuurt je gedachten naar een ander onderwerp en soms ga je gewoon even iets doen. Afleiding zoeken, zodat het onderwerp je niet te diep hoeft te raken.

Op weg naar vrijheid

En dat is precies een kop zonder kip. Lekker met verstand bezig zijn, en je gevoel blokkeren. Maar juist door je gevoel te blokkeren, is het vaak moeilijk om te ontvangen. Terwijl het zo belangrijk is om juist los te laten, om echte vrijheid te ervaren. Zoals Michelle ook zei: je angst omarmen en “door je angst gaan”. Om iets te kunnen loslaten, moet je het eerst vasthouden. Pas dan kun je het loslaten. En maak je ruimte voor God, zodat Hij ook op die plekken kan wonen. Juist hierdoor ervaar je meer vrijheid, kun je dieper ademhalen.

Even terug naar de Israëlieten. Daar bij Pi Hachiroth. Voor hen lag een zee, achter hen naderden de Egyptenaren snel. En ineens wordt er voor hun ogen een weg gebaand, een pad door de zee. Aan weerszijden zijn muren van water… en daar moesten zij doorheen. Wat een vertrouwen moest je dan hebben! Dat zal echt niet gemakkelijk hebben gevoeld om daar tussendoor te lopen. Durf je die stap te wagen, het pad door het water te volgen zoals God vraagt, met de wolkkolom in je rug? Vertrouw je God voldoende om je over te geven?

God toelaten en ontvangen

En daar komen we dan toch bij die kip terug. En de kop zonder kip. Hoe kun je God toelaten op de plekken die je niet zo gemakkelijk vrij geeft? Hoe kun je ontvangen? Het is belangrijk om dan te kijken wat jouw ingang is. Sommige mensen kunnen dat door middel van muziek, anderen door stilte, door kunst te maken, door de natuur in te gaan… Bij mij is het mix tussen luisteren naar muziek en ook de natuur in. Maar dan wel echte natuur, de bergen in, waar ik me echt vrij voel. Waar ik echt diep kan inademen, waar je de frisse lucht door je lichaam voelt stromen. Dat is de plek waar ik kan nadenken…de plek die ik best wel vaak mis eigenlijk.
Je mag je emoties, juist op plekken waar je je prettig voelt, laten gaan. God heeft ook emoties geschapen, je mag deze gebruiken. Je hoeft ze niet te verstoppen.

Gods puzzel

En bedenk op dat soort momenten wie je bent. “Remember who you are”. Kijk in de spiegel en zeg dat je een Koningskind bent. Je bent aanvaard zoals je bent. Je hoeft niet te zijn als een ander, je mag falen, je bent mens. En ieder mens is bedoeld om uniek te zijn. God legde zijn beeld, zijn uitdrukking op ieder mens, en dat was steeds een ander puzzelstukje waarin steeds een andere uitdrukking van de Vader zichtbaar wordt. Niemand anders kan dat ene puzzelstukje zijn. Als jij niet dat ene puzzelstukje bent, als je probeert een ander puzzelstukje na te doen, dan wordt er één puzzelstukje gemist. Je mag vieren wie je echt bent.

Dus met andere woorden: verstop je kip niet 🙂

Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en Hij, die aan iedereen geeft, zonder voorbehoud en zonder verwijt, zal u wijsheid geven. (Jakobus 1:5)

Wees geen kop zonder kip

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s