Rechter, laat een kind geen machtsmiddel zijn!

Ik ben verontwaardigd. Al een paar dagen loop ik met het gevoel rond: “dit kan niet waar zijn, dit moet toch gestopt worden?”. Wat is er aan de hand?

Al langere tijd volg ik het verhaal van een moeder, die ik ken. Zij is getrouwd met een Australische man, woonde in Australië en 1,5 jaar geleden zijn ze ouders geworden. De man is echter gewelddadig. Steeds vaker kreeg zij te maken met huiselijk geweld. Voor het dochtertje had hij weinig aandacht. Op vakantie in Nederland liep dit zo uit de hand dat de politie de man gearresteerd en veroordeeld heeft. Toen hij vrij kwam, is zij uiteindelijk voor hem ondergedoken en is hij vrijwillig terug naar Australië vertrokken.

Ontvoering

Hij is natuurlijk boos over alles wat er is gebeurd, dat hij door haar gezeten heeft en heeft een zaak aangespannen: hij klaagt haar aan voor ontvoering van zijn kind. Hij is de wettelijke vader, dus heeft hij alle recht op het kind en mag de moeder haar kind niet voor hem weg houden. Even in gedachten houden: hij is gewelddadig en hij is uit eigen beweging uit Nederland weggegaan. Hij krijgt update foto’s van zijn dochtertje (van de moeder), mag video-bellen met het meisje en mag haar onder begeleiding zien.

De rechtszaak heeft zich bij het Hooggerechtshof in Den Haag afgespeeld. Het Hof heeft ook de Kinderbescherming gevraagd hierbij aanwezig te zijn. De Kinderbescherming heeft als taak te bekijken of het kind veilig is nu (dus bij haar moeder) en hoe de situatie bij haar vader is, en of het kind daar veilig zou zijn. De Kinderbescherming is bij de 3 zittingen niet op komen dagen.

boy-447701_960_720

Uitspraak: Nederlands kind wordt uitgezet

Desondanks heeft het Hof een uitspraak gedaan: het meisje van 15 maanden oud wordt Nederland uitgezet en moet terug naar haar vader. Haar moeder moet haar voor 4 november terug brengen naar Australië en moet gaan wonen in de stad waar de vader van het kind woont.

Wat?? Heeft de rechter wel goed over de consequenties van deze uitspraak nagedacht? Ik liet me de situatie even goed tot me doordringen en vertelde het aan mijn man. Daar hij woonbegeleider was in de vrouwenopvang van het Leger des Heils, waar wel vaker vrouwen in een dergelijke situatie belanden, heeft hij hier vaker mee te maken. Blijkbaar hebben deze vaders een vrij grote kans om te winnen, afhankelijk van de rechter. Weegt de rechter de rechten van de vader zwaarder dan de veiligheid van het kind (en die van de moeder)? En ook van anderen hoorde ik terug dat de moeder weinig kans had bij zo’n rechtszaak.

game-characters-1751447_960_720

Machtspelletje van de vader

Dat maakt mij woedend! Waarom? Ieder nadenkend mens kan nagaan wat de situatie is, en wat die zal worden. De vader heeft in veel gevallen niet eens veel interesse in het kind (in dit geval sowieso niet). Maar hij weet, dat als het kind terug naar hem moet, dat de moeder mee komt. Een moeder zal nooit haar kind alleen laten bij een man die gewelddadig tegen haar was. Een moeder zal haar kind altijd blijven beschermen. Dus, de moeder komt ook bij hem terug. Scheiden zal heel moeilijk zijn, de vader zal niet instemmen. En drie keer raden wat er gebeurt als de moeder terugkomt bij de man, die hem aangegeven heeft bij de politie, die door haar gezeten heeft?? Zal hij deze moeder vrolijk en liefdevol ontvangen?

Raad van Kinderbescherming verzaakt

Heeft een rechter niet door dat hij een moeder hiermee terug stuurt naar een heel gevaarlijke situatie? Dat kan onmogelijk zijn! En dan het kind… het kind dat tussen beide ouders in zit. Een kind dat met een moeder mee gaat, die angst heeft voor de vader van het kind. Die op moet groeien tussen huiselijk geweld in, wellicht verborgen, maar ongetwijfeld gevoeld. Waar is de Raad van Kinderbescherming? Dit meisje heeft rechten! Recht op primaire behoefte: veiligheid en bescherming! Hallo Kinderbescherming, spring er bovenop, bescherm alsjeblieft dit kind? Onderzoek wat de risico’s van geweld voor het kind zijn! Wat is dit voor een “rechtspraak”? Nee, hier wordt “krom” gesproken!

images

Gewelddadige vader vs veiligheid moeder & kind

Het pijnlijke in dit geval vind ik ook dat de moeder en het meisje Nederlands staatsburger zijn, ze zijn in Nederland ingeschreven en hebben beiden een Nederlands paspoort. Heeft de moeder en het kind geen recht op bescherming door de Nederlandse wet? Sinds wanneer is het recht van de gewelddadige vader op het kind groter dan de veiligheid van een Nederlandse moeder en haar kind?

Incident vs structureel geweld

Nog iets. De rechter gaat uit dat de arrestatie een incident was. Omdat de vader één keer aangegeven en veroordeeld is. Dat vind ik getuigen van onwetendheid van een rechter. Want het zou bekend moeten zijn dat slachtoffers van huishoudelijk geweld vaak niet durven te ontsnappen aan de situatie. Het is zo ontzettend moeilijk om je man aan te geven, juist ook omdat het bewijs vaak nog niet voldoende is. En wanneer er onvoldoende bewijs is, blijf je overgeleverd aan je man. Dus kun je pas aangifte gaan doen, als het echt uit de hand loopt. En ligt er uiteindelijk “slechts” één aangifte. En één veroordeling. En helaas, dit is niet voldoende om aan te tonen dat het geweld vaker voor komt. Nee, helaas, het geweld is een “incident”.

Dus met andere woorden: “laat maar zien dat het geweld geen incident is.” Eh?

27308612446_21a86cbcc5_b

Waarom?

Ik ben boos, bezorgd, verontwaardigd.

  • Waarom kiest het Nederlands Recht partij voor een gewelddadige buitenlandse vader en biedt geen bescherming aan een Nederlandse moeder en haar kindje?
  • Waarom volvoert de Raad van Kinderbescherming haar kerntaak niet: het kind beschermen? Waarom onderzoekt de Kinderbescherming niet de veiligheid van het kindje?
  • Waarom doet het Gerechtshof uitspraak over de toekomst en veiligheid van een kindje zonder de aanwezigheid van de mening van de Raad van Kinderbescherming?
  • Waarom wordt één veroordeling voor huiselijk geweld gezien als “incident” en moet een moeder dan eerst bewijzen dat het geen incident is?
  • Hoe kan het zijn dat een vader zijn kindje als machtsmiddel kan gebruiken om de moeder weer in huis terug te krijgen (met alle gevolgen)?

Ik ben bezorgd. Over deze moeder en het kindje. En over alle moeders en kinderen in een zelfde situatie. Over de omgedraaide wereld.

images (1)

Teken de petitie & deel!

Er is trouwens één ding wat jij kunt doen. En dat is de petitie tekenen.
Bij 40.000 stemmen kan het op de politieke agenda worden gebracht. Dat moeten we halen! Dus teken de petitie en deel deze zoveel mogelijk! Zodat kromme uitspraken weer recht gezet kunnen worden, zodat dit kindje en haar moeder en vele anderen in veiligheid kunnen leven.
En deel het verhaal van deze moeder, geef er bekendheid aan!!

https://petities.nl/petitions/baby-femke-15-maanden-moet-in-nederland-blijven?locale=nl

Ps. voor de duidelijkheid: de foto’s zijn niet van het kindje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s