Verkiezingen door kinderogen

Op tafel liggen twee flyers. Als ik zeg “van Jesse en Kees”, dan weet iedereen over wie ik het heb. De jongens lopen er langs en blijven erbij hangen. “wie zijn dat?”

DSC_1614

Verkiezingen. We mogen stemmen in het land waar we wonen! Jarenlang was het minder interessant, bij Zwitserse referenda mochten wij niet meedoen. Vier jaar geleden waren de laatste Nederlandse verkiezingen, en toen waren de jongens nog klein en kregen niets mee van de verkiezingen. Dus dit jaar worden ze ineens geconfronteerd met woorden als “lijsttrekkers”, “partijen”, “standpunten”, mede dankzij het Jeugdjournaal. En ze vinden het enorm interessant!

Op het moment dat ze zaterdag vragend bij twee pamfletten blijven staan, vraag ik me ineens af wat zij mij zouden aanraden om te stemmen. Ik zweef nog vrolijk rond tussen 3 partijen (eigenlijk 2), en ik bedenk me dat ik wil dat mijn stem van veel belang is voor mijn kinderen. Onderwijs, gezondheidszorg…

Maar wat vinden mijn kinderen belangrijk? Ik vertel over een aantal standpunten van verschillende partijen. Voor Ruben was het duidelijk: “mam, je mag stemmen waarop je wilt, als je maar voor de natuur kiest. Ik zou liever willen sterven dan dat de natuur verloren gaat”. Eh wat? “ja, de natuur is het allerbelangrijkste, die moet veel langer mee dan ik”. Okee. Duidelijk.

“Mam” vraagt Joppe “weet je waar Wilders mij aan doet denken? De naam dus? En hoe hij doet trouwens ook?” “nou?””aan een wilde man, die maar wild in het rond roept wat hij allemaal wil, en niets anders”.

Maandagavond. Ruben is bezig met zijn huiswerk, geschiedenis. In vogelvlucht wordt de situatie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog beschreven. Na een tijdje legt Ruben zijn huiswerk neer. “Mam, weet je wat ik nu niet begrijp? Al die mensen die op Wilders willen stemmen, die hebben toch ook geschiedenis gehad? Waarom willen zij weer iemand aan de macht die discrimineert? Die sommige rassen het land uit wil? Net als in Amerika? Waarom stemmen ze op iemand die net zo’n muur wil bouwen, zoals het Ijzeren Gordijn?”

DSC_1616

Even later… “Mam, toen Hitler aan de macht kwam, kwam er een Tweede Wereldoorlog. Als Wilders aan de macht komt, ben ik bang voor een Derde Wereldoorlog, want hij beledigt andere rassen en landen. En dat moet je niet doen als je de macht hebt”.

Ik vind het mooi dat de jongens zelf over de verkiezingen nadenken en ook op school daarover geïnformeerd worden. Soms zijn er gedachtengangen die je zelf weer aan het denken zetten. En die wil ik graag delen. Dit waren drie voorbeelden. Maar ik wil het meenemen.

Hoe staan de partijen tegenover de natuur? En hoe gaan ze met elkaar als medemens om? Hmmm… Wat zal ik stemmen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s